#1 Op de koffie bij.. Willem Horst

Naam: Willem Horst
Opleiding: Stedelijk groen en natuurbeheer niveau 4
Diploma behaald in: 2017
Huidige functie en werkgever: Projectleider bij Copijn Boomspecialisten

Dit is de aftrap van de interviewrubriek 'Op de koffie bij..', waarbij Groene Hotspot Houten oud-studenten van Wellant interviewt. Willem was geen ‘typische mbo’er’ die vanuit het vmbo doorstroomt. “Na de havo ben ik eerst aan Larenstein gaan studeren, maar dat bleek toch niks voor mij te zijn, dus op m’n 20e begon ik bij Wellant. Dit was een heel bewuste keuze, dus ik ging gemotiveerd aan de slag.”

Hoe heb je je tijd aan het Wellantcollege ervaren?

“Er was een behoorlijk verschil tussen het hbo en het mbo. De sfeer op het mbo was veel losser en informeler. Dit ging weleens ten koste van de lesstof. Daarnaast vond ik dat de verplichte vakken teveel tijd in beslag namen, terwijl eigenlijk de vakinhoudelijke lessen voorop zouden moeten staan. Het allerleukst vond ik de buitenlandprojecten en excursies, zoals in Duitsland in 2015, waar we met een groep studenten van diverse opleidingen en niveau’s samenwerkten aan de aanleg en onderhoud van het groen op een camping. De studenten van niveau 4 stuurden hierbij de andere studenten aan. Dit soort projecten zijn perfecte voorbeelden van hoe het er écht aan toe gaat in het groene werkveld. Realistische projecten op niveau en op grote schaal. Op die manier kan je studenten de volledige reikwijdte van het groen laten zien. Iedereen is dan ook super gemotiveerd en je werkt allemaal vanuit je eigen taak aan een gezamenlijk einddoel.”

Wat wilde je worden toen je begon met studeren?

“Ik wilde net als de meeste studenten als zzp’er aan de slag. Ik had eerst een aversie tegen grote bedrijven. Mijn 1e stage was dan ook bij een eenpitter bij mij uit het dorp, waar ik de basisprincipes van het hoveniersvak leerde. Mijn 2e stage omvatte al wat grotere projecten en bij mijn eindstage bij Copijn opereerde ik op veel grotere schaal. Daar leerde ik pas echt hoe breed en veelomvattend de groene sector is. Bovendien is er een grotere diversiteit aan projecten en opdrachtgevers, en je eigen invloed is ook groter. Zo kun je bijvoorbeeld heel goed sturen en adviseren op het gebied van groen en klanten daardoor bewuster maken van de voordelen van een groene tuin ten opzichte van een stenen tuin. Bijdragen aan deze bewustwording is een heel leuk onderdeel van het vak en geeft je ook een waardevolle rol in de maatschappij.”

Heb je tips voor nieuwe 1e-jaars?

"Informeer jezelf voorafgaand aan je studie goed over welke kant je uit wil, en pin jezelf niet vast op het idee van zzp’er zijn. Als vakspecialist in loondienst gaan bij een groot bedrijf lijkt minder spannend dan als zzp’er aan de slag gaan maar de mogelijkheden binnen een grotere organisatie zijn meestal veel groter en je krijgt projecten die je als zzp’er nooit zult krijgen. Belangrijk is ook dat je vragen durft te stellen en durft te leren van elkaar. Iedereen heeft z’n eigen specialisme. En als laatste wil ik studenten graag meegeven dat ze zich bewust moeten zijn van wat het gehele groene werkveld inhoudt, en wat ze daarin kunnen betekenen. Als je dat weet kun je veel beter en gerichter kiezen voor wat je écht leuk vindt."

"We missen nu teveel gepassioneerde mensen en die hebben we hard nodig!”

Wil je de reacties lezen of reageren?