Buurtinitiatief maakt Houten weer een stukje groener

Steeds meer inwoners van dorpen en steden kiezen ervoor om hun directe leefomgeving mooier en groener te maken. Eind vorig jaar heeft de gemeente Houten op verzoek van de bewoners van Tiendhoeve en Randhoeve, een plantsoen pal tegenover hun huizen aangelegd. Voor de huizen bevindt zich een brede stoep die zich uitstrekt richting de kruising Randhoeve/Tiendhoeve en die eerst alleen uit tegels bestond. De tegels zijn verwijderd en er is een grote plantsoentuin aangelegd van 18 meter breed en 6 meter lang (op het langste punt). De gemeente heeft ook een boom gedoneerd. Alleen de planten ontbraken nog. De bewoners besloten daarom de tuin te adopteren via de Houtense regeling 'Ons Buiten'. Zij zullen zorg dragen voor het onderhoud en het beheer.

De wijk vergroenen met behulp van 'groenadoptie'

Initiatiefnemer van dit project is de familie Ooms die aan de Tiendhoeve wonen en Eric de Rooij die aan de Randhoeve woont. Mw. Ooms: “We wonen hier nu bijna twee jaar, en wilden graag wat meer groen voor het huis. Mijn man is actief in de gemeenteraad en kwam op het idee om een stuk grond te adopteren via groenadoptie (Ons Buiten). Via de provincie konden we subsidie krijgen (groen aan de buurt regeling) en voor de uitvoer dachten we gelijk aan Wellant, omdat zij direct bij ons om de hoek zitten. Er is heel veel mogelijk om de buurt te vergroenen, als je maar weet waar je aan moet kloppen. Hopelijk inspireert dit anderen om hetzelfde te doen.”

Samenwerking VMBO en MBO

De omwonenden wilden de tuin graag zelf inrichten en benaderden Wellantcollege mbo Houten voor het maken van een ontwerp. De wens was een volle tuin, met kleurrijke planten, die ook aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Het plantmateriaal moest milieuvriendelijk zijn, en een deel van de planten wintervast, zodat de tuin in de winter ook een mooie groene blikvanger blijft. De eis vanuit de provincie (in het kader van biodiversiteit) was dat minimaal 50% van de beplanting uit inheemse planten moet bestaan. Het project werd aanbesteed bij het MBO, die het beplantingsplan realiseerde, en uitgevoerd door VMBO-leerlingen.

Prachtige groene blikvanger

Het plantsoen ligt aan de aanrijroute van de wijk Hoeven vanaf de rondweg Houten. Vele honderden auto's komen dagelijks de wijk in en uit. Het betreft ook de aanrijroute naar het gemeentehuis. De plantsoentuin vormt nu een prachtige groene blikvanger voor het aankomende verkeer, en is daarmee ook een flinke verbetering van het aanzien van de entree van de wijk. Maar bovenal is het een project 'van de buurt voor de buurt': een mooie samenwerking tussen de leerlingen van Wellantcollege Houten en hun naaste buren.

Wil je de reacties lezen of reageren?