Europese projectpartners ontmoeten elkaar in Denemarken

Het European Platform for Urban Greening bouwt verder aan een groene toekomst. Van 25 t/m 29 september organiseerde het Deense team een transnationale projectmeeting voor alle partners uit Nederland, Finland, Roemenië, Spanje, Tsjechië en ELCA bij de Green Academy in Beder, Denemarken.

Urban Water Management

Een vast onderdeel van de projectmeeting zijn de diverse workshops en rondetafelgesprekken over alle vorderingen en de meest urgente kwesties in de deelnemende landen. De focus lag deze keer op Urban Water Management en biodiversiteit. Het was een inspirerende dialoog over de grote uitdagingen op het gebied van afvoer en opslag van water en het efficiënt (her)gebruiken ervan. Altijd in relatie tot de stedelijke omgeving en altijd in relatie tot groen & natuur. De bedrijven pitchten elk een groenblauwe innovatie uit hun regio, zoals bijvoorbeeld: afvalwater filteren in kunstmatige wetlands in steden en daktuinopslag van zeer grote hoeveelheden water.

Inspirerende excursies

Er werden ook weer vele inspirerende excursies gehouden, waaronder een bezoek aan het Marselisborg Centret, een innovatief revalidatiecentrum in het midden van de stad Aarhus. Als onderdeel van het plan om de lokale gemeenschap nieuw leven in te blazen werden daar gemeenschappelijke tuinen, open haarden, een medische tuin en tiny houses gebouwd. Dit project laat de sociale kant van urban greening zien en hoe het gemeenschappen kan samenbrengen.

Verder op het programma stonden ook: een stadstour door Aarhus, waarbij de nadruk lag op de lopende vergroeningsprojecten die door de gemeente Aarhus worden ondersteund, een bezoek aan het bedrijf OkNygaard en een bezoek aan de "Domen" (The Dome) op het 'Island of Excellence' in Aarhus. Dit is een futuristisch uitziende ontmoetingsplek en educatieruimte voor urban greening. Een toekomstgericht project met als focus: gemeenschapsvorming, co-creatie, openheid en duurzaamheid.

Wil je de reacties lezen of reageren?