Het belang van groene school- en speelpleinen

Montessorischool Aan de Basis in Veenendaal is een prachtig groen speelplein rijker, dankzij de inzet van Koninklijke Ginkel Groep, Rosa Novum, Bureau Speelplan, én de kinderen van de school. Onderstaand artikel is gebaseerd op een nieuwsbrief van Rosa Novum en Koninklijke Ginkel Groep die geheel gewijd was aan het belang en de voordelen van groene school- en speelpleinen.

Van grijs naar groen schoolplein

De basisschoolleerlingen hebben zelf een ontwerp voorgedragen. Bureau Speelplan begeleidde het ontwerpproces met de kinderen. Hiervoor werd een Schoolplein Ontwerp Team (SOT) opgericht, bestaande uit kinderen uit de midden- en bovenbouw. De kinderen kregen uitleg over hoe je een schoolplein ontwikkelt en gingen daarna de groepen langs om ideeën op te halen. Het definitieve ontwerp hebben ze zelf gepresenteerd in de groepen.

Schooldirecteur René Derksen en Marc de Jager, specialist Natuurlijk Spelen bij Rosa Novum en Koninklijke Ginkel Groep, vertellen in onderstaand interview over het realisatieproces van het groene speelplein.

Lees verder

Groen Schoolplein Montessorischool Aan de Basis
Van een grijs schoolplein naar een natuurlijkere, groenere variant: Bijna af, (een deel van) het schoolplein van Montessorischool De Basis in Veenendaal. De speelroutes zijn door de kinderen bedacht, de bamboes gaan dienen als windvanger, de bestrating is hergebruikt. Achterin een wilgentunnel als speelaanleiding en links een pluktuin die nog wordt ingezaaid. 

De voordelen van een groen schoolplein

Een groen schoolplein is een plein waar kinderen in contact komen met de natuur. Groene schoolpleinen bieden kinderen beleving, ontdekkingen en natuurlijke spelaanleidingen. En zelfs buiten lesgeven is een optie. Maar groene schoolpleinen hebben ook andere functies. Denk aan de pedagogische, psychologische en motorische voordelen. Ook kunnen ze bijdragen aan biodiversiteit en de aanpak van hittestress en wateroverlast. Er zijn dus vele argumenten voor een groen school- of speelplein. Klik op onderstaande link om alle argumenten en voordelen op een rijtje te zien.

Lees verder

Natuureducatie en biodiversiteit

Een schoolplein kan veel meer zijn dan een pauzeplaats, overblijfplek of fietsenstalling. Het kan ook een buitenlokaal zijn met diertjes, planten, struiken en bomen. Een plek waar kinderen op zoek kunnen naar lieveheersbeestjes, pissebedden en rupsen. En waar natuurlijke elementen zoals bomen en struiken gebruikt kunnen worden om verstoppertje te spelen. Op een groen schoolplein komen kinderen weer in contact met de natuur. Het geeft ze elke dag de kans op natuurbeleving en biedt mogelijkheden voor natuureducatie. Maar een groen schoolplein draagt ook bij aan het behoud van biodiversiteit. Hoe werkt dat en hoe pak je dat aan?

Lees verder

Kosten van groene schoolpleinen (en subsidies)

Natuurlijk kun je een groen schoolplein zo gek maken als je wilt. En het is vooral in de ontwerpfase goed om te dromen en de ideeën de vrije loop te laten. Toch komt er altijd een moment dat de kosten en daarmee de haalbaarheid van de ambities worden bepaald. Dus de vraag is: Is een groen schoolplein duurder dan een gewoon schoolplein?

Kosten en financiering

Wilt u meer informatie over groene school- en speelpleinen?

Bel of mail dan met Marc de Jager, adviseur natuurlijk spelen bij de Koninklijke Ginkel Groep en Rosa Novum: [email protected]; 06-51 10 9956.

Rosa Novum is een bedrijf met een maatschappelijke missie. Het biedt zinvol, betaald werk en ontwikkelkansen aan mensen met een arbeidsbeperking in groenonderhoud. Rosa Novum is onderdeel van Koninklijke Ginkel Groep.

Copyright © 2020, Rosa Novum, Koninklijke Ginkel Groep

Wil je de reacties lezen of reageren?