Op de koffie bij.. Mischa de Wit

Op de koffie bij Mischa de Wit

Naam: Mischa de Wit
Opleiding: Stedelijk groen niveau 4
Diploma behaald in: 2017
Huidige studie: Tuin- en Landschapsinrichting bij Van Hall Larenstein

Mischa is na het behalen van zijn diploma meteen doorgestroomd naar het hbo, en hij zit nu in het laatste jaar van de studie Tuin- en Landschapsinrichting bij Van Hall Larenstein in Velp. “Het waren pittige jaren, maar tegelijkertijd zijn ze ook zo omgevlogen.”

Wat was de motivatie achter je keuze om naar het hbo te gaan?

“In het 3e jaar van het mbo had ik al de keuze gemaakt om door te stromen naar het hbo. Tijdens m’n stages kwam ik er namelijk al snel achter dat praktijkwerk niks voor mij was. Strategische plannen maken vanuit een langetermijnvisie lag me veel beter. M’n stagebegeleider bij Gemeente De Ronde Venen gaf me het advies om een hbo-studie te gaan volgen. Op dit moment loop ik stage bij idverde Advies in Den Bosch, waar ik bezig ben met integrale visies schrijven voor gemeentes en het maken van beleidsplannen.”

Hoe heb je je tijd bij Wellant ervaren?

“Ik vond (ondanks dat ik meer van de theorie ben) de praktijklessen in het 1e en 2e jaar toch wel erg leuk en leerzaam, en de mini-onderneming waar je in groepsverband een product in de markt zet. Wat ik minder vond, was dat ik tijdens de studie informatie miste over landschapstypologie en de verschillende typen grond in Nederland. Met dit soort aanvullende informatie verloopt de doorstroom naar het hbo beter, omdat een hbo-opleiding veel breder is dan een mbo-opleiding.”

Heb je tips voor nieuwe 1e-jaars?

“Wees niet bang om door te stromen naar het hbo. Ik was zelf bang dat deze stap veel te groot zou zijn, maar dat viel heel erg mee. Het viel me zelfs op dat veel mensen die van de havo kwamen, al na het 1e jaar afvielen, terwijl de mbo’ers het veel beter deden. Als ik voor mezelf spreek, denk ik dat het hielp dat ik al wat ouder was en meer ervaring had. En ik had een andere instelling, ik wist al beter wat ik wilde. In tegenstelling tot veel mensen die net van de middelbare school af komen.”

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

“In eerste instantie wil ik meer richting beheer, en dan doorgroeien naar een beleidsfunctie waar ik beleidsplannen kan maken en visies uiteen kan zetten. En dat is ook het mooie van mijn opleiding, Tuin- en Landschapsinrichting is zoveel meer dan alleen ontwerpen. Je leert ook heel veel op het gebied van beheer en techniek.”

Op de koffie bij Mischa de Wit
Posterpresentatie van een landschapsontwerp (Tuin- en landschapsinrichting, leerjaar 2)

Wil je de reacties lezen of reageren?