Op de koffie bij.. Rutger Ipenburg

Naam: Rutger Ipenburg
Opleiding: VHG Brancheopleiding Vakbekwaam hovenier
Diploma behaald in: 2019
Huidige functie en werkgever: Ontwerper bij Carduus Tuinen

Rutger Ipenburg studeerde in 2019 af als Vakbekwaam hovenier bij Wellant. Net als veel andere studenten aan de avondopleiding heeft hij een heel diverse achtergrond: “Ik ben ooit begonnen als kunstenaar nadat ik de kunstacademie had afgerond. Daarna ben ik meubels gaan maken en heb ik ook nog een tijd in de zorg gewerkt. Na een periode waarin ik zelf met ziekteverlof was, heb ik het roer omgegooid en koos ik voor een carrière in het groen. Ik had altijd al veel affiniteit met groen, en in mijn huidige functie als ontwerper komen creativiteit en groen mooi samen.”

Hoe heb je je tijd bij Wellant ervaren?

“Het 1e jaar van de opleiding was zó leuk dat ik geen moment twijfelde om door te gaan. De diversiteit binnen deze opleiding qua mensen met verschillende achtergronden en leeftijden is zo leuk en leerzaam. Het was gewoon een leuke en gedreven groep mensen waar ik veel van geleerd heb. En het was ook fijn om onder gelijkgestemden te zijn. Na mijn afstuderen heb ik samen met een studiegenoot Carduus Tuinen opgericht, en inmiddels hebben we al 10 tuinen opgeleverd.”

Hoe denk je dat de groene sector er over 5 à 10 jaar uitziet?

“Moeilijk te zeggen, ik merk nu dat we nog steeds heel veel opdrachten binnenkrijgen, ondanks dat er een economische crisis boven ons hoofd hangt. Geen idee hoe dit er over een paar jaar uitziet. Wat me wel opvalt, is dat de opdrachten steeds groener worden. Klanten zijn veel bewuster en kritischer dan vroeger en zien steeds meer het belang van een groene leefomgeving. Ik denk ook dat het juist nu erg belangrijk is om met mooie ontwerpen te komen waar thema’s als biodiversiteit en klimaatadaptatie in mee worden genomen. Als ontwerper/hovenier is het ook je taak om de klant daarover te adviseren en te sturen.”

Wat voor tips zou je aan nieuwe 1e-jaars meegeven?

“Omdat ik het 1e jaar zo leuk vond, is dat denk ik ook een goede graadmeter voor nieuwe studenten. Want als dit jaar je niet bevalt, dan is de opleiding waarschijnlijk niks voor jou. Verder is het handig om contact te houden met je studiegenoten, want je hebt dan een uitgebreid netwerk wat later ook enorm helpt en van pas komt. Daarnaast heb ik me aangesloten bij Wilde Weelde, een vakvereniging van natuurvriendelijke ondernemers in het groen. Daar leer je beter te kijken naar de natuur, bijvoorbeeld over hoe je wilde planten kunt gebruiken. Wilde Weelde is ook een enorme vraagbaak waar veel kennis aanwezig is over milieubewust werken vanuit een ecologische visie.”

Wil je de reacties lezen of reageren?