Ervaar groen op een moderne manier in de werkomgeving

Als we straks weer op locatie mogen werken kan een groene werkomgeving een grote bijdrage leveren aan het werkgeluk en de productiviteit van medewerkers. Waar voorheen het kantoor groener gemaakt werd met een plant op het bureau, zijn er tegenwoordig veel meer opties om groen op een moderne manier te integreren op kantoor.

Haal buiten naar binnen

Buiten naar binnen halen heeft een positieve invloed op de prestatie van gebruikers. We krijgen door het ervaren van groene elementen en natuurlijke materialen  zintuiglijk en fysiek contact met de natuur. Iets dat we nu steeds meer uit het oog verliezen door verstedelijking. Mensen voelen zich van nature prettiger in een groene omgeving. Werknemers die uitzicht hebben op groen ervaren minder werkstress worden creatiever en productiever. Uit onderzoek van TNO (2005) blijkt dat een plant er voor zorgt dat 'de beleving van de natuurlijke omgeving' wordt opgeroepen. TNO adviseert om per twee werknemers of per 12 vierkante meter een grote plant in het zicht neer te zetten voor het gewenste effect. 

Biophilic Design bij BREEAM

Bekijken we het gebruik groen op de werkplek binnen BREEAM NL (het keurmerk voor duurzame vastgoedobjecten) dan gaan we nog een stapje verder. Ook de beleving van indirecte natuur zoals het gebruik van hout, steen en bamboe kunnen bijdragen aan de ervaring van de omgeving.

Ook de indeling en relaties tussen ruimten hebben invloed op het welzijn van gebruikers. Denk hierbij aan het gebruik van interieurbeplanting, geluidsisolatie, gedimd licht en nissen waar mensen afgeschermd kunnen zitten. Door de goede samenwerking tussen onder meer architecten, interieurontwerpers, bouwkundigen en interieurbeplanters ontstaan steeds vaker biofilische omgevingen.

Hoe maak je de werkomgeving natuurlijker?

1. Een groene wand

Een wand die volledig uit echte planten bestaat is niet alleen mooi, maar zorgt voor veel groen in de werkomgeving. De wand geeft een natuurlijke en levendige sfeer aan elke ruimte. Daarnaast is een groene wand een gezonde toevoeging aan iedere werkomgeving. De planten op basis van hydrocultuur liggen in bakken met water en dat heeft een positief effect op de luchtvochtigheid in de ruimte. 

2. Een moswand

Een moswand geeft een uniek en ‘fluffy’ aanzicht aan de muur. Daarnaast is een moswand geheel onderhoudsvrij doordat het mos is geïmpregneerd met milieuvriendelijk glycerine. Hierdoor heeft het geen water nodig en behoudt het zijn kleur. Dankzij de geluiddempende werking van mos is het ook nog eens een goede oplossing om de akoestiek te verbeteren. 

3. Een roomdivider

Werken in grote open ruimtes creëert uitdagingen in het kader van akoestiek, virusverspreiding en concentratie van medewerkers. Een roomdivider gevuld met planten is een oplossing om grote ruimtes knusser te maken en is bovendien een echte eyecatcher. De planten filteren bovendien de lucht van CO2 en giftige stoffen. 

4. Wallplanters en hangschalen

Wil je liever subtiel groen toepassen op kantoor? Dan zijn wallplanters ideaal. Kies zelf voor de kleur van de plantenbakken en ga voor strak wit of maak juist een statement. Niet alleen aan de wand, maar ook aan het plafond kan groen toegepast worden zonder dat het teveel ruimte inneemt. Hiervoor zijn hangschalen perfect, juist ook voor ruimtes waar veel verkeer is.

5. Natuurlijke materialen

Niet alleen door planten, maar ook het gebruik van natuurlijke materialen kan een bijdrage leveren aan het werkgeluk. Plantenbakken van hout, steen, touw of schelpen zorgen voor nog meer natuur in de werkomgeving.

 

Wil je de reacties lezen of reageren?