Deep Dive-bijeenkomst over innovaties in urban watermanagement

Op 17 en 18 januari werd in Leeuwarden de Innovation Deep Dive 'Blue for Green’ gehouden op de inspirerende locatie van de WaterCampus, waar verschillende partners van het European Platform for Urban Greening samenwerkten aan innovaties op het gebied van urban watermanagement. Met het vergroenen van onze steden neemt ook de vraag naar water toe, en de behoefte aan 'smart watermanagement'. De uitdaging? Hoe creëren we een groenblauwe stad van de toekomst! Een klimaatadaptieve stad, met een grote biodiversiteit en waar de waterkringloop in balans is.

Samenwerken aan innovaties

Tijdens deze twee dagen werd er door 5 teams van zeer toegewijde internationale deelnemers kennis gedeeld en gewerkt aan innovaties. Samen met o.a. wetenschappers uit Spanje, een slim irrigatiebedrijf uit Tsjechië (ITTEC), Iandschapsarchitecten en hoveniers van OKNygaard A/S uit Denemarken en water scale-ups zoals de slimme waterrecycling van Hydraloop.

Nature Based Solutions

Zo werd er bijvoorbeeld nagedacht over een roadmap voor Nature Based Solutions (NBS) op project- en bedrijfsniveau. Het Europese perspectief hierop is om in de eerste plaats gebruik te maken van levende natuur en in de tweede plaats gebruik maken van systemen of materialen uit de natuur. Het vergroten van biodiversiteit speelt hier ook een grote rol in.

Vanuit NL namen het Practoraat Groene Leefbare Stad, Groene Hotspot Houten, Blauwe Hotspot Dordrecht, Practoraat Water en Bodem, CIV Water, Katapult en de Koninklijke Ginkel Groep deel aan de Deep Dive. Daarnaast waren er ook drie mbo-studenten van Yuverta aanwezig.

Zie de aftermovie hieronder voor een impressie van de Deep Dive!

 

Wil je de reacties lezen of reageren?