Laat ons planten! Lever zelf een bijdrage aan een beter ecosysteem

Wie na de teleurstellende klimaattop in Glasgow op zoek is naar iets positiefs, kan dichtbij huis een belangrijke bijdrage leveren aan een beter ecosysteem. Door een boom of een struik te planten. Dat is niet soft maar bittere noodzaak, stelt voedselboswachter Kaat Biesemans-Hoogewijs.
Kaat is naast voedselboswachter ook expert eetbaar groen en is als gastdocent betrokken bij de topopleiding Urban Green Development van Yuverta.

Bomen zijn onmisbare schakels in onze ecosystemen

In het artikel 'Zit niet stil in het post-Glasgow tijdperk' van de Volkskrant van 29 november jl. houdt Kaat Biesemans-Hoogewijs een hartstochtelijk pleidooi om massaal bomen en struiken te gaan plaatsen in Nederland. De lijst van voordelen is eindeloos. Enkele voorbeelden: naast dat bomen CO2 afbreken door de koolstof boven- en ondergronds op te slaan en zuurstof de lucht in te sturen, nemen ze ook veel water op, ze filteren fijnstof uit de lucht, verkoelen de leefomgeving en zorgen voor een gezonde, biodiverse bodem doordat ze met hun uitgestrekte wortels en in samenwerking met mycorrhizale schimmels voedingsstoffen oppompen uit diepere bodemlagen.

"Bomen zijn onmisbare schakels ín en dragers ván onze ecosystemen. Bomen en struiken leveren al miljoenen jaren onontbeerlijke ecosysteemdiensten."

Klik op de link hieronder voor het complete artikel:

Lees verder

Wil je de reacties lezen of reageren?