Op de koffie bij.. Joep Krens

Op de koffie bij Joep Krens

Naam: Joep Krens
Opleiding: Bos en natuurbeheer niveau 4
Diploma behaald in: 2016
Huidige functie en werkgever: Projectleider en applicatiebeheerder bij Gemeente Bunnik

Joep Krens behoorde tot de laatste lichting van de opleiding Bos en Natuurbeheer. Deze opleiding stopte in 2016 omdat Wellant meer de focus wilde leggen op de stedelijke kant van beheer. Na eerst bij Recreatie Midden-Nederland gewerkt te hebben, werkt hij nu als projectleider en applicatiebeheerder bij Gemeente Bunnik.

Hoe heb je je tijd bij Wellant ervaren?

“Als hele leuke en leerzame jaren. In het begin moesten we vanuit Bos en Natuur nog echt knokken voor ons plekje omdat we maar met z’n tweeën waren en met twaalf anderen van de hoveniersopleiding werden samengevoegd. Maar dat is uiteindelijk allemaal goed gekomen. We waren een hele hechte groep en ik heb daar ook echt vrienden aan overgehouden. Het meest leerzaam waren de proeve van bekwaamheid en de mini-ondernemingen. Wat ik wel miste was een koppeling naar de moderne kant van beheer. Ik was zelf tijdens mijn stage namelijk al heel druk met beheersystemen en geo-informatie, en daar had ik op school nog helemaal geen les in gehad.”

Wat wilde je worden toen je begon met de opleiding?

“Boswachter! Ik word zelfs nu nog steeds weleens ‘de boswachter’ genoemd. Ik was erg geïnteresseerd in de educatiekant hiervan en om te wonen en werken in het bos. Maar het is erg lastig om hier werk in te vinden, en ik vind mijn huidige werk gelukkig ook hartstikke leuk. Ik heb in m’n huidige functie ook af en toe samengewerkt met boswachters en dan merk je dat hun werk niet eens zoveel verschilt van wat ik nu doe. Dus dat romantische beeld is wel bijgesteld.”

Heb je tips voor nieuwe 1e-jaars?

“Wees zorgvuldig in je stagekeuze, kies voor een stage die echt bij je past. Een goede stageplek kan heel bepalend zijn voor je toekomstige loopbaan. Daar begin je eigenlijk al met het bouwen aan een netwerk, en een goed netwerk kan je later helpen bij het zoeken naar een baan. Het aanmaken van een LinkedIn-pagina zou ik daarom ook echt aanraden.”

Hoe denk jij dat de groene sector er over 5 à 10 jaar uitziet?

“Ik denk dat duurzaamheid een steeds grotere rol gaat spelen. Ook technologische ontwikkelingen zullen een steeds grotere vlucht nemen. Dit wordt ook steeds belangrijker voor de groene sector. Drones kunnen bijvoorbeeld ingezet worden bij terreininventarisering, voor het herkennen en meten van verschillende soorten vegetatie. En technologie speelt een grote rol bij klimaatadaptatie, zoals slimme oplossingen voor wateroverlast en droogte.”

Wil je de reacties lezen of reageren?