Op de koffie bij.. Stefan Barte

Op de koffie bij Stefan Barte

Naam: Stefan Barte
Opleiding: Hoveniersopleiding niveau 4 – Stedelijk groen
Diploma behaald in: 2017
Huidige werkgever: Hoveniersbedrijf Loek Barte in Utrecht/Tienhoven

Na het behalen van zijn diploma in 2017 begon Stefan in eerste instantie aan een hbo-opleiding, maar daar is hij na een half jaar mee gestopt om mede-eigenaar te worden van het hoveniersbedrijf van zijn vader. “Ik werk fulltime buiten en m’n pa doet de werkvoorbereiding. Als de werkdag erop zit, doe ik vaak nog de PR voor het bedrijf samen met m’n vriendin. Dan maken we bijvoorbeeld video’s voor YouTube. Ik ben ook van plan om te gaan vloggen. Veel hoveniers zijn helemaal niet bezig met marketing, terwijl het zoveel oplevert. Denk eens aan een time-lapse video bijvoorbeeld!”

Hoe kijk je terug op je schooltijd bij Wellant?

“Als een hele relaxte en leuke tijd. Vooral de praktijklessen en het buiten zijn. Plantenkennis vond ik één van de leukste vakken. Ik kon het ook erg goed vinden met de docenten. Ik werd door hen als een volwassene behandeld en dat was erg prettig. De buitenlandstage vond ik ook echt geweldig. Wat ik persoonlijk wel miste was meer aandacht voor rekenen. Vooral voor de overgang naar het hbo. Nu kwam dat pas helemaal aan het einde van de studie kort aan bod. En van mij hadden er nog wel meer praktijklessen in gemogen, want ik ben van mening dat je in de praktijk het meest leert.”

Wat wilde je vroeger worden?

“Ik heb altijd de droom gehad om het bedrijf van mijn vader over te nemen. Vanaf m’n 10e werkte ik al elke vakantie mee, dus je zou kunnen zeggen dat ik eigenlijk al m’n hele leven groene vingers heb.”

Heb je nog tips voor nieuwe 1e-jaars?

“Maak het jezelf niet te moeilijk, denk logisch na, dan zie je al gauw allerlei verbanden. Overal zit wel een gedachte achter. Gebruik gewoon je boerenverstand! Er liggen zoveel kansen in deze sector. Er is altijd werk en er zal altijd vraag zijn naar hoveniers. En nieuwe aanwas binnen de groene sector is ook meer dan welkom! Ook omdat een nieuwe lichting altijd weer met een frisse blik tegen zaken aankijkt. En blijf jezelf ontwikkelen. Ik heb bijvoorbeeld dit jaar een cursus gevolgd bij de Zakelijk Succes Academie, over hoe je als ondernemer bepaalde vaardigheden ontwikkelt.”

Wil je de reacties lezen of reageren?