Regeren is vooruitzien: waarom nú bomen planten?

Heidi Kamerling, Practor Groene Leefbare Stad, koppelt wetenschappelijk onderzoek aan actuele onderwerpen uit de groene sector. 

In het artikel: 'In het najaar planten zorgt voor verkoeling in de zomer', bespreekt ze het belang van meer bomen in de stad:

"Bomen zijn niet alleen enorm rijk met betrekking tot ecosysteemdiensten, maar zijn uitermate geschikt om de stenige omgeving te verkoelen. Zo kan het  temperatuurverschil van steden ten opzichte van omliggend landelijk gebied oplopen tot wel 8 graden. Dit noemt men het 'urban heat island' effect (UHI) of hitte-eiland effect."

Cooltowns

Daarnaast wordt uitgebreid ingegaan op wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van meer groen in de stad. Onder leiding van lector Gideon Spanjar is bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van groen op de temperatuur onder de naam ‘Cooltowns’. En een ander onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam heeft ontwerprichtlijnen opgesteld aangaande de meeste effectieve plaats van groen in relatie tot verkoeling.

En legt een boomkweker uit waarom het najaar de beste tijd is om bomen te planten:

"In het najaar is de temperatuur van de grond veel hoger dan in het voorjaar. De wortels van bomen kunnen nog groeien bij bodemtemperaturen van minimaal 7 tot 10 graden en een boom die in het najaar is geplant, gaat daardoor nog voor de winterrust haarwortels maken op zijn nieuwe groeiplek."

Klik op de link hieronder voor het complete artikel:

Lees verder

En voor meer info over:

Practoraat Groene Leefbare Stad

Wil je de reacties lezen of reageren?