Rijksmuseum en Yuverta starten nieuw opleidingstraject

Vrijdag 10 september vond de aftrap plaats van het opleidingstraject 'Groen in het Rijksmuseum' in de Rijksmuseumtuinen. Mbo-studenten van de hoveniersopleidingen bij Yuverta krijgen de mogelijkheid een heel jaar te werken in de Rijksmuseumtuinen onder begeleiding van hun docent en de beplantingsontwerper van de tuinen. De tuinen van het Rijksmuseum zijn een unieke plek midden in de stad met een grote diversiteit aan beplanting. Duurzaamheid, zorg voor beplanting en bodem staan hier centraal. Vanaf dit schooljaar biedt het Rijksmuseum zeven stageplekken aan voor de hoveniersstudenten.

Opleiding: Groen in het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum biedt in samenwerking met Yuverta het opleidingstraject Groen in het Rijksmuseum aan. Yuverta is dé mbo-opleider in de groene sector. Studenten van de opleidingen Leefbare Stad en Klimaat, Stedelijk Groen en de niveau 3-hoveniersopleiding kunnen deelnemen aan Groen in het Rijksmuseum. Er is een grote vraag naar hoveniers met kennis en passie voor beplanting. In een tijd waarin vergroening cruciaal is voor het klimaat en leefomgeving, is stimulering van dit ambacht en vakmanschap hard nodig. De studenten werken een jaar lang (1 dag per week) in de tuinen van het Rijksmuseum onder begeleiding van Jurjen Hoogervorst (praktijkdocent Yuverta) en Sanne Horn (beplantingsontwerper van de tuin van het Rijksmuseum). Daarnaast gaan de studenten regelmatig op excursies naar voorbeeldprojecten en kwekerijen. De studenten krijgen daar gastlessen van experts uit het vakgebied. Aan het einde van de stage ontvangt de student een certificaat dat een aanvulling is op het diploma.

Rijksmuseumtuinen

Dagelijks genieten honderden bezoekers en passanten van de rijkdom van de Rijksmuseumtuinen. Na de heropening van het Rijksmuseum in 2013 zijn de tuinen heringericht met een 19de-eeuwse kas en de ruim honderdjaar oude vleugelnootboom als blikvangers. Jaarlijks is er een nieuwe beeldententoonstelling te zien. Daarnaast biedt de tuin nog de mogelijkheid voor activiteiten zoals Tekenen in de Rijksmuseumtuinen of een rondleiding langs de kunstwerken. De Rijksmuseumtuinen zijn gratis toegankelijk en in de zomer dagelijks geopend van 9-18 uur.

In 2020 is een fonds op naam opgericht via het Rijksmuseum Fonds, het TIQ Fonds – Tuineren met IQ, ten behoeve van de Rijksmuseumtuinen. Elke tuinliefhebber mag hieraan bijdragen. Voor meer informatie neem contact op met [email protected].

Het opleidingstraject Groen in het Rijksmuseum is mogelijk gemaakt door het TIQ Fonds (Tuinieren met IQ) / Rijksmuseum Fonds.

(Bron: rijksmuseum.nl)

Wil je de reacties lezen of reageren?