Student UGD houdt tradities plassengebied in ere

Sinds september 2020 loopt student Jochem Hoogendoorn (18) stage bij Wetland Informatiecentrum de Watersnip in Reeuwijk voor zijn opleiding Urban Green Development die hij bij Wellantcollege Houten volgt. Hij is blij dat hij zijn stage bij de Watersnip kan lopen, want Jochem is geboren en getogen in het plassengebied. Zijn vader heeft hier een aannemings- en hoveniersbedrijf. 

Waardering voor het plassengebied

Van jongs af aan had hij al interesse in alles wat groeit en bloeit in het plassengebied. Hij verdiepte zich ook in de gebruiken van de jacht en visserij. “Ik kwam op die manier al jong in aanraking met de tradities die daaromheen leven en raakte ook thuis in de terminologie. Zo leerde ik dat ‘een halve’ een smient of een taling was en een ‘hele’ de gewone wilde eend,” aldus Jochem. “Ik heb op die manier ook veel waardering gekregen voor het plassengebied. Het is een geweldig boeiend gebied, met heel veel afwisseling: kleine en grote plassen, eilanden die allemaal hun eigen gebruik kennen, leuke weggetjes, verrassende bebouwing en een afwisselende natuur die je telkens weer doet verbazen.”

Jacht en visserij

Jochem hoopt dat hij zijn kennis en vaardigheden met betrekking tot jacht en visserij kan inzetten in het plassengebied, bijvoorbeeld door het in balans houden van de ganzenpopulatie, die veel schade aan de rietkragen en aan de omringende graslanden toebrengt. Verder is hij van mening dat, zoals van oudsher gebruikelijk, de jagers veel kunnen bijdragen aan het onderhoud van de rietkragen en de eilanden.

Tradities en cultuurhistorische waarde

Bij het vergaren van kennis wordt hij geholpen door directeur John van Gemeren van de Watersnip en door Kees Verkaik, de Sluipwijker die ambachten als lokeenden snijden en broedkorven vlechten als geen ander beheerst. Jochem leerde van Kees Verkaik de techniek die nodig is om een handgesneden houten lokeend te maken. Op deze manier worden tradities toch doorgegeven aan de jonge generatie en wordt een deel van de cultuurhistorische waarde van het plassengebied veilig gesteld. (bron: kobr.nl) Voor het volledige artikel klik op de link hieronder:

Lees verder

Copyright tekst en beeld: Bert Verver (Kijk op Bodegraven-Reeuwijk)

Wil je de reacties lezen of reageren?