Studenten creëren natuurvriendelijke wadi op Yuvertapark

Met het project 4Buiten, wordt de ambitie van Yuverta als duurzaamste mbo van Nederland doorgezet. De buitenruimtes in Houten, Dordrecht, Rijswijk en Aalsmeer worden groener, duurzamer en innovatiever. Zo krijgt Houten op het Yuvertapark bijvoorbeeld een 'doe en ontdek-wandelroute', insectenzuilen, buitenleslocaties en een prachtige wadi. 

Buffer voor overvloedig regenwater

Met een wadi wordt een bufferings- en infiltratievoorziening bedoeld, die tijdelijk gevuld is met hemelwater. De naam verwijst naar de Arabische naam voor een (vaak) drooggevallen rivierdal en is ook een afkorting voor: Water Afvoer Drainage Infiltratie. Dus kortgezegd is het een tijdelijke opvang of buffer voor overvloedig regenwater, waar het kan infiltreren in de bodem of vertraagd kan worden afgevoerd naar oppervlaktewater. Een bijkomend voordeel is dat de combinatie van de vegetatie en het regenwater aantrekkelijk is voor zowel insecten als amfibieeën, wat ten goede komt aan de lokale biodiversiteit.

Studenten verantwoordelijk voor ontwerp én uitvoering

Vier van onze Leefbare stad en klimaat-studenten zijn aan de slag gegaan met de wadi op het Yuvertapark. Ze bedachten zelf het design hiervan. En deze week zijn ze gestart met de uitvoering van dit project. Zo werden er vandaag bijvoorbeeld grote stapkeien in de wadi gelegd, zodat bezoekers en (basis)schoolkinderen straks van dichtbij kunnen genieten van al het leven in en om de wadi.

Wil je de reacties lezen of reageren?