Vmbo’ers vergroenen buitenruimte Het Vertrouwde Dorp

Dinsdag 20 juni werd er een Groendoedag gehouden voor en door de vmbo’ers van Yuverta Houten. 87 leerlingen, verdeeld over 4 groepen, waren de hele dag druk aan het werk om de buitenruimte van Het Vertrouwde Dorp te vergroenen, een wooncomplex voor dementerende ouderen. Zo werden er prachtige plantenborders bij de ingang en aan de zijkant van het gebouw gecreëerd, en werd de broeikas voorzien van verse (tomaten)plantjes.

Groenproject in combinatie met loopbaanoriëntatie

Deze Groendoedag werd dit jaar voor het eerst georganiseerd en is een initiatief van docent Sybren van Trijp. Het doel van deze dag was om een groenproject te combineren met een stuk Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB). LOB is een onderdeel van het curriculum in het VO en MBO, waarbij de begeleiding erop gericht is dat de leerling of student keuzes maakt die passen bij diens kwaliteiten en interesses. Daarom werden de groepen dan ook opgesplitst, waarbij één groep buiten aan het werk was, en één groep werd rondgeleid door personeel van Het Vertrouwde Dorp.

“Op deze manier komen de vmbo’ers op een leuke en laagdrempelige manier in contact met de zorgsector, en kunnen ze tegelijkertijd hun handen uit de mouwen steken om het terrein mooier te maken”, aldus Sybren. “Normaal gesproken krijgen ze pas in het 3e jaar van hun studie loopbaanoriëntatie, maar het is eigenlijk veel leuker voor ze om hier in het 1e jaar al gelijk mee in aanraking te komen.”

Het Vertrouwde Dorp

Het Vertrouwde Dorp is opgericht in 2022 en is een eigentijds alternatief voor een verpleeghuis voor mensen met een vorm van dementie. Zoals de naam al zegt, is het zorgcomplex ingericht als een klein dorp, waar de bewoners kunnen wonen en leven in een herkenbare en vertrouwde omgeving. Alle woningen zijn gesitueerd aan een dorpsplein. Daarnaast is er ook een dorpshuis en een grote beleeftuin (4.000 m2) waar men elkaar kan ontmoeten. De drijfveer van Het Vertrouwde Dorp is om meer welzijn in de zorg te realiseren en de best mogelijke woon- en leefomgeving te bieden om aan de individuele behoeften van de bewoners tegemoet te komen.

Wil je de reacties lezen of reageren?