Monitoring vegetatie en insecten Houten

In samenwerking met Naturalis, zaadleverancier Buma, de gemeente Houten en aannemer Verkuijl & Moree zijn we in Houten bezig met het opzetten van een monitoring met studenten en technologie. De eerste monitoringsronde van de vegetatie in de Wadi en op het Yuvertapark is gedaan in september. Zie ook: Studenten creëren natuurvriendelijke wadi op Yuvertapark | Groene Hotspot Houten

Komend voorjaar gaat de monitoring van de vegetatie verder en wordt dan uitgebreid met insectenonderzoek via 2 diopsis camera’s. Ook wordt het onderzoeksgebied uitgebreid naar de Heemtuin en de rondweg Houten. Dat laatste is in samenwerking met de gemeente Houten en aannemersbedrijf Verkuijl & Moree.

Het neerzetten van de 2 diopsis camera’s van Naturalis/ ICE is een onderzoek op zich. Hierbij wat uitleg over de camera: De diopsis camera is een fotocamera die foto’s maakt van voorbij vliegende insecten. Te denken valt aan wilde bijen, bijen, zweefvliegen, vliegen, muggen etc. De insecten worden aangetrokken tot het gele scherm en worden gefotografeerd als ze op het scherm zitten. Deze insectencamera is een digitale camera met software die speciaal voor DIOPSIS ontworpen en gebouwd is. Alle foto’s worden naar een database van Naturalis gestuurd en door een softwareherkenningsprogramma gehaald. Deze software is meer dan 90% accuraat. Het is dus een hele mooie manier om te weten te komen welke insecten er in de Yuverta vegetatie vliegen. Met studenten en studenten gaan we de gegevens van de camera koppelen aan de resultaten van het vegetatieonderzoek.